niedziela, 27 lipca 2014

Sposób na przypalone naczynia

Czy jest ktoś, komu zdarzyło się choć raz nie przypalić garnka lub patelni? Niektórzy mają na swoim sumieniu naprawdę sporą ilość naczyń... Bez paniki! Choć nie zawsze jest to łatwe, to jednak często, przy odrobinie wysiłku, można przywrócić im dawną świetność.
Ważne, aby środek do czyszczenia przypaleń dobrać od rodzaju materiału, z jakiego zostało wykonane naczynie:
Przypalone naczynia aluminiowe. Pokrój cebulę w krążki, wrzuć do garnka lub na patelnię, zalej gorącą wodą i zagotuj.
Przypalony naczynia emaliowane. Przypalenia zalej wodą lub - w przypadku silnie zaschniętych resztek jedzenia - octem spirytusowym. Ważne, aby cała ich powierzchnia była zakryta. Następnie nasyp kilka łyżek soli, dokładnie wymieszaj i pozostaw na noc. Rano sprawdź, czy przypalenia uda się wyszorować za pomocą gąbki. Jeżeli nie, to zagotuj płyn, doprowadzając go do wrzenia. Po ostudzeniu wylej go, a potem dokładnie wyszoruj i wypłucz naczynie. 
Przypalone naczynia żaroodporne. Wyszoruj mieszanką soli gruboziarnistej i octu spirytusowego. Dokładnie wypłucz. 
Przypalony naczynia żeliwne. Do garnka czy patelni wlej tyle wody, aby zakryła przypalenia, a następnie wsyp 2-3 łyżeczki sody oczyszczonej i zagotuj, doprowadzając do wrzenia. Kiedy woda przestygnie wyszoruj dno i dokładnie wypłucz.
W przypadku silnych przypaleń opisane zabiegi należy powtórzyć 2-3 razy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz