piątek, 25 lipca 2014

Co jeść, by mieć piękne, lśniące włosy?

Przede wszystkim produkty bogate w witaminy grupy B, a w szczególności – witaminę B6. Razem z witaminą A wspomagają wzrost włosów oraz chronią je przed chorobami i niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych. Najwięcej witaminy B6 zawierają płatki owsiane, jaja, kapusta, kiełki pszenicy i otręby pszenne oraz soja. Pozostałe witaminy z grupy B zapobiegają łojotokowi.
Ale witaminy to nie wszystko. Warto uzupełnić dietę o wapń, magnez, potas i fosfor. Ten pierwszy, w formie dobrze przyswajalnej znajduje się np. w fasoli, soi, figach i ziarnach słonecznika. Magnez znajdziemy w czekoladzie, orzechach, bananach i warzywach liściastych. Produkty zawierające potas to m.in. ryby, cytrusy, pomidory, drób. Źródłem fosforu są jajka, orzechy, nasiona, ryby oraz drób. Z kolei mikroelementy takie jak żelazo i cynk znajdują się przede wszystkim w wołowinie, serach żółtych i drożdżach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz